Tietoa residenssistä
Life on a Leaf -residenssi on tarkoitettu suomalaisille tai kansainvälisille taiteilijoille tai tutkijoille, joiden työ keskittyy kaupunkitiloihin tai rakennettuun ympäristöön. Taiteenaloja ei ole rajoitettu. Mahdollisia tutkimusalueita ovat esimerkiksi taiteentutkimus, arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu, kaupunkitutkimus, kulttuurintutkimus jne. Residenssi on tarkoitettu itseohjautuvaan työskentelyyn.
Residenssikohde, lehden muotoinen Life on a Leaf -talo, on Jan-Erik Anderssonin yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa suunnittelema kokonaistaideteos. Vuonna 2009 valmistunut talo, joka polemisoi arkkitehtuurin ja kuvataiteen suhdetta, oli osa Anderssonin kuvataiteen tohtorintyötä Kuvataideakatemiassa (Taideyliopisto, Helsinki). Talo ja sen rakenteet sisältävät kymmeniä koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden teoksia, jotka on valmistettu tilauksesta taloa rakennettaessa.
Residenssiä ylläpitää Life on a Leaf ry, jonka tarkoituksena on harjoittaa ja edistää taiteen, arkkitehtuurin, akateemisen tutkimuksen ja talouden välistä yhteistyötä, tavoitteenaan mielikuvitusta ja luovuutta suosiva kaupunkiympäristö. Yhdistys huolehtii Lehtitalon kunnossapidosta ja ainutlaatuisen kohteen säilymisestä yhdessä rakennuksen omistavan Life on a Leaf Oy:n kanssa, jossa yhdistyksellä on osake-enemmistö. Toiminta on voittoa tavoittelematonta.
Residenssi tarjoaa yhdelle taiteilijalle tai tutkijalle (tai pariskunnalle) kerrallaan mahdollisuuden asua ja keskittyä taiteelliseen tai tieteelliseen työhön ainutlaatuisessa ja inspiroivassa ympäristössä.
Taiteilijoiden osalta residenssi soveltuu pääasiassa luovan työn suunnitteluun ja pienempiin projekteihin. Talossa on huone, jota voidaan käyttää esimerkiksi luonnosteluun, suunnitteluun ja piirtämiseen, mutta ei maalaamiseen, kuvanveistoon tai rakentamiseen.
Life on a Leaf -rakennus sijaitsee Turun Hirvensalossa, noin 5 kilometriä Turun ydinkeskustasta. Talo sijaitsee väljällä, luonnontilaiseen metsään rajautuvalla tontilla. Talo jakaa osan pihapiiristä toisen Jan-Erik Anderssonin ja Erkki Pitkärannan suunnitteleman talon (Kuusi-O) kanssa, joka on Anderssonin ja Marjo Malinin koti. Talolle on hyvät julkisen liikenteen yhteydet sekä pyörätiet.
Residenssiä voi hakea 2-6 kuukauden mittaisena.
(Alla kuvia Anneli Holmströmin työskentelystä residenssissä joulukuussa 2023.)
Hakuehdot
Residenssipaikkoja voivat hakea sekä taiteilijat että tutkijat. Hakijat ilmoittavat hakulomakkeessa kummassa kategoriassa (taide/tiede) he hakevat.
1. Taiteilijat
Hakija on alalla toimiva ja hänen taiteellisella työllään on yhteys kaupunkitilaan tai rakennettuun ympäristöön
Hakemuksessa esitetään alustava suunnitelma projektista tai työstä, jota taiteilija aikoo työstää residenssiaikana
Hakemukseen liitetään CV (enintään 5 s.) ja portfolio (enintään 5 Mt)
2. Tutkijat
Hakijalla on tohtorin tutkinto.
Tutkimustoiminta liittyy kaupunkitiloihin tai rakennettuun ympäristöön.
Hakija tekee yhteistyötä vähintään yhden suomalaisen yliopiston kanssa (esim. on vieraileva tutkija). Lisäksi hänen tulee nimetä yhteyshenkilö vähintään yhdestä Turun korkeakoulusta (Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu tai Yrkeshögskolan Novia).
Hakemuksessa esitetään tiivistelmä tutkimussuunnitelmasta (enintään 4 s.), jota aiotaan työstään residenssin aikana.
Hakemukseen liitetään CV (enintään 5 s.) ja julkaisuluettelo.
Residenssin ehdot
Residenssijakson pituus voi olla 2–12 kuukautta, aikataulutoiveet esitetään hakemuksessa.
Rakennuksen käytöstä peritään vuokraa 630 € / kk sisältäen sähkön ja internetin. Lisäksi veloitamme vesimaksun 20 € / kk / hlö (alkaen 1.1.2026)
Residenssi ei sisällä tukea taiteilijan tai tutkijan työlle.
Life on a Leaf -talon asuinpinta-ala on 147 m2. Koko kolmikerroksinen talo on pääsääntöisesti asukkaan käytössä. Poikkeuksista ks. alla: Talon muu käyttö.
Talo ei ole taidemuseo, mutta on tärkeää, että talo ja siihen integroitu taide pysyvät hyvässä kunnossa.
Siivouksesta (ml. piha-alue) huolehtii asukas itse. Vaihtoehtoisesti Life on a Leaf -yhdistys voi järjestää sen maksua vastaan.
Talo ei sovellu pienille lapsille.
Taiteilijan puoliso tai vanhemmat lapset voivat asua residenssissä vierailun aikana.
Lemmikkieläimet eivät ole sallittuja.
Residenssi ei sovellu liikuntarajoitteisille (talon toiseen ja kolmanteen kerrokseen pääsee vain kapeita portaita pitkin).
Life on a Leaf ry:n residenssikoordinaattori auttaa residenssiasukkaita käytännön asioissa ja yhteydenotoissa tarvittaessa.
Life on a Leaf ry voi auttaa residenssiin valittuja taiteilijoita tai tutkijoita lisäkontaktien luomisessa Turussa ja Suomessa tarvittaessa.
Life on a Leaf ry vastaa kiinteistön ylläpidosta ja mahdollisista korjauksista.
Talon muu käyttö
Rakennuksen ensimmäistä kerrosta, ns. käyntikerrosta, vuokrataan kokouskäyttöön päiväsaikaan (10-19) enintään kolmena päivänä kuukaudessa. Talon toinen ja kolmas kerros ovat silloinkin vain residenssiasukkaan käytössä.
Lisäksi talossa voidaan järjestää muita tapahtumia (käyntikerros) ja opastettuja kierroksia (koko talo) enintään kahtena päivänä kuukaudessa. Mahdollisten opastettujen kierrosten ajankohdat sovitaan erikseen residentin kanssa. Opastettujen kierrosten aikana talon tulee olla siistissä ”alkuperäisessä” asussa, etenkin alakerrassa ja yläkerran ”kissankellossa”.
Tapahtumat (jotka ovat harvinaisia) päättyvät ennen klo 21.00.
Muiden käyttöjen ajankohdat ilmoitetaan residenssiasukkaalle vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Niihin liittyvän siivouksen järjestää ja maksaa Life on a Leaf ry.
Residenssin toimintaa on tukenut Kulturfonden, Konstsamfundet, William Thurings stiftelse ja Katy Gyllströms resestipendium.